Četvrta izložba u nizu, kojom se nastavlјaju Dani arhitekture Niša je vezana za promociju knjige ’’Arhitekta Julijan Lj. Djupon, niški period’’, našeg kolege arh. Zorana Čemerikića.

Istraživanje biografije i stvaralačkog opusa arhitekte Julijana Ljudvigoviča Djupona odvijalo se na dva mesta, sticajem okolnosti, skoro istovremeno. O njegovom životu i delu u Nišu se znalo veoma malo, a u literaturi postoje podaci o samo nekoliko izgrađenih javnih objekata. Pokušaji da se osvetli njegova biografija pre dolaska u Niš, bili su usmereni, logično, ka Rusiji. Nakon izbijanja Oktobarske revolucije, on dolazi u Niš i ostavlјa opus od oko 30 stambenih i nekoliko javnih objektata, od čega u Nišu i dalјe postoji i koristi se 20 njegovih stambenih i 3 javna objekta.

 

Knjiga „ARHITEKTA JULIJAN Lj. DJUPON, NIŠKI PERIOD“ oslikava istraživanje opusa ovog arhitekte kroz objekte koje je radio, radove drugih aritekata koje je potpisao, i nekoliko radova za koje se pretpostavlјa njegovo autorstvo. Uz fotografije, stare i aktuelne, ovih objekata priloženi su i obrađeni crteži iz arhiviranih projekata, uz tekstualne komentare i relevantne podatke, koji će biti prikazani i na Izložbi koja će pratiti promociju knjige.